Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2020
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2019/2020 smo vpisali 290 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2020 smo vpisali 5 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2020 smo vpisali 0 planinskih tur ...

Vse ture

VREME

Višina snežne odeje

Plazovi

ao@pdgrmada.org
Domov > Novice OSTALE NOVICE
Ogledov: 431  

Izpiti za naziv alpinist 2019 - INFO

Komisija za alpinizem PZS podaja informacije o letošnjih izpitih za pridobitev naziva alpinist.
Pogoji za prijavo na izpit:

Splošni:
 • Član PZS,
 • registriran pri KA oz. član alpinističnega kolektiva,
 • starost 18 let,
 • najmanj 3 leta alpinističnega staža, 
 • v celoti izpolnjen obrazec "Prijava na izpit za naziv alpinist",
 • izjava kandidata o zdravstvenem stanju,
 • potrdilo o opravljenem izpitu za starejšega pripravnika.

Posebni:
 • Najmanj 30 različnih kopnih (letnih) alpinističnih vzponov v najmanj dveh različnih gorstvih: 
  • od tega najmanj 5 vzponov višjih od 500 metrov z oceno IV ali več (kot prvi ali izmenično v navezi),
  • od tega najmanj 5 vzponov višjih od 300 metrov z oceno IV ali več (kot prvi ali izmenično v navezi)
 • najmanj 15 različnih zimskih alpinističnih tur (pristopi, smeri, turni smuki, ledni slapovi - vsaj 100 metrov): 
  • od tega 5 smeri kot prvi ali izmenično v navezi z oceno II/3 ali več,
  • od tega 5 slapov kot prvi ali izmenično v navezi z oceno WI3 ali več,
  • od tega 5 ostalih vzponov (pristopi, turni smuki ...).
 • najmanj 1 alpinistični vzpon (ali pristop) na vrh nad 3500 metrov. 

Opomba: v primeru nezadostnega izpolnjevanja posebnih pogojev (premajhnega števila zahtevanih smeri določene težavnosti, napačno napisana ocena za posamezno smer, opremljenosti smeri s svedrovci itd.) bo 5 članska komisija inštruktorjev pregledala prijavo in ocenila, če kandidat lahko opravlja izpit ali ne. Ocena IV pomeni, da ima smer kompleksno oceno IV (in ne III-IV, IV/II-III ipd.)

Vzponi, ki niso opravljeni v hribih – npr. Gradiška in Podraška tura, Staničev vrh, Velik vrh v vzhodnem pobočju Kočne in podobno – se ne upoštevajo!

Pri zimskih smereh se pričakujejo smeri, ki imajo vsaj nekaj plezalnega karakterja in kompleksnosti. Grape v rangu Centralne v Begunjščici, Y v Begunjščici, Sestopne v Križu, Pripravniške v Grebencu, Butalske v Lanežu… tega nimajo.

Naknadno dopolnjevanje ali spreminjanje vzponov na prijavnici za izpit ni možno!

Potek izpitov:
Izpit je sestavljen iz teoretičnega dela, praktičnega dela (letna, zimska in ledeniška tehnika ter prva pomoč) in izpitne ture.
Pozitivno opravljena teorija in praksa sta pogoj za pristop k izpitni turi. V kolikor boste negativno opravili teorijo in prakso, boste imeli možnost popravnega izpita in to še pred izpitno turo.
Če ob uspešni teoriji in praksi ne boste pozitivno opravili izpitne ture, jo boste lahko še enkrat opravljali prihodnje leto. V kolikor boste tudi takrat neuspešni, potem vaše znanje ni zadostno za uspešno in varno vodenje naveze v IV. težavnosti stopnji (kar naj bi ta naziv nekako zagotavljal) in boste morali k celotnemu izpitu ponovno od začetka.


Pomembno
Glede znanja praktičnega dela je ena posebnost – če bo večina inštruktorjev ocenila, da vaše znanje ni zadostno pri več kot polovici zahtevanih znanj, potem možnosti za popravni izpit ne boste imeli in tako ne boste mogli pristopiti k izpitni turi.


1. teoretični del
Teme so: nevarnosti, prehrana, oprema, prva pomoč, vremenoslovje, izrazoslovje, orientacija, zgodovina, poznavanje gorstev
Vprašanja bodo kar se le da praktična, nekatere teme bodo lahko tudi združene. Vprašanja iz poznavanja gorstev boste dobili vnaprej – seveda jih bo bistveno več kot na samem izpitu.

2. praktični del
Ločen bo na dva dela in sicer:
 • Zimska, ledeniška tehnika in prva pomoč,
 • letna tehnika.
Preizkus znanja se bo izvajal v kar se da realnih situacijah.

3. Izpitna tura
Po uspešno končani teoriji in praksi boste dobili inštruktorja za izpitno turo + dodatne podrobnosti v zvezi s turo. Inštruktorju se morate OBVEZNO javiti najkasneje v 5 dneh (telefon oz. mail). Potem se boste z njim dogovorili za turo (glede na vaš in njegov čas), pa čeprav bo to šele mesec ali dva kasneje.

Težavnost ture ne bo visoka, največ smeri z oceno IV-V in ne manj kot IV. Praviloma boste morali celotno smer splezati kot prvi v navezi. Poleg samega plezanja boste morali narediti kratko pripravo na turo, v sklop ture spada tudi poznavanje hribov v bližnji okolici, prav tako bo potrebno pokazati vaše praktično znanje orientacije. 

Kriterij znanja na praksi:
Znanje mora biti suvereno in tekoče. Inštruktorji praviloma ne komentirajo vašega dela. V primeru, da naredite napako, ki ima lahko za posledico hujšo nevarnost za vas osebno ali vašega soplezalca, bo inštruktor ukrepal in prekinil vaše delo. 

Da bo vaše znanje kar najbolj objektivno ocenjeno bo poskrbljeno s t.i. prostimi inštruktorji, ki bodo ocenjevali delo večih ljudi. Tako bo vaše delo vedno spremljano in ocenjevano s strani dveh ali celo večih inštruktorjev. Na osnovi zapisanega pa bodo o vaši uspešnosti odločali vsi inštruktorji skupaj.

V primeru, da vaše znanje ni zadostno pri več kot polovici zahtevanih znanj (o tem se mora strinjati večina inštruktorjev) potem ne boste imeli možnosti za popravni izpit in boste imeli možnost opravljanja izpita šele ob naslednjem razpisu.

Potrebna oprema:
Edini pogoj je, da mora ustrezati normam UIAA oziroma CE. Izbira je vaša in kot bodoči alpinisti morate vedeti kakšno (in tudi koliko) potrebujete za določeno stvar.

Alpinistični staž:
Zahtevan pogoj 3 leta staža se šteje od začetka obiskovanja vaše alpinistične šole.

Opremljenost smeri s svedrovci:
Smeri, ki so opremljene s svedrovci (vsa varovališča ali pa celo vmesno varovanje), seveda ne pridejo v poštev v seznam zahtevanih tur (npr.  Paklenica …). Seveda se tudi v kakšni klasični smeri sem ter tja tudi opazi svedrovec, kar pa ne pomeni, da takšna smer ni primerna za vaš seznam. O spornih primerih bo odločala 5 članska komisija ob pregledu prijav.

Peter Bajec, načelnik IO KA PZS

Prikaži več novic

 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o