Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2019
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2018/2019 smo vpisali 164 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2019 smo vpisali 0 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2019 smo vpisali 0 planinskih tur ...

Vse ture

VREME

Višina snežne odeje

Plazovi

ao@pdgrmada.org
Domov > Novice OSTALE NOVICE
Ogledov: 433  

Projekt OSP in Sklad Slovenskih plezališč

Kako pogosto se vprašamo, kdo je navrtal in očistil smer, ki jo plezamo, kdo je plačal opremo, ki nam omogoča brezskrben vzpon? Večina slovenskih smeri je plod zagnanih opremljevalcev, ki so pogosto z lastnim denarjem prispevali svedrovce in sidrišča in porabili nešteto ur, da lahko danes uživamo v več tisoč smereh širom Slovenije.
Spoštovane načelnice, spoštovani načelniki!

Stanje na področju urejanja plezališč in preopremljanja smeri že dolgo ni več zadovoljivo. Ker se soočamo s porastom števila športnih plezalcev in z vedno večjo obrabo opreme v smereh, smo prisiljeni narediti korak naprej od obstoječega sistema in poiskati rešitev, ki bo zagotovila varnejše plezanje tudi v prihodnosti. Projekt O.S.P. ali Opremimo slovenska plezališča nagovarja slovensko plezalno javnost in jo vabi k sodelovanju pri urejanju naših plezališč.

Sklad slovenskih plezališč je telo pod okriljem PZS, podpirata ga tako Komisija za športno plezanje kot Komisija za alpinizem in preko Projekta OSP plezalce nagovarja k donacijam za obnovo plezališč.
Obiskovanje plezališč je brezplačno in tako bo tudi ostalo, stvar posameznika pa je, da se po svojih zmožnostih odloči, koliko bo prispeval za urejenost plezališč. Donacije potrebujemo, saj javna sredstva za urejanje plezališč niso stalna in ne pokrijejo vseh potreb, prostovoljcev za strokovna dela pa je vedno manj. K donacijam so lepo vabljeni tudi klubi in podjetja, ki jim plezanje predstavlja pridobitno dejavnost.

Sklad bo prevzel vlogo koordinatorja opremljanja smeri in vlogo sogovornika v primeru zapletov v zvezi s plezališči. Vzpostavili bomo mrežo regionalnih opremljevalcev in društev-skrbnikov posameznih plezališč. Uvedli bomo evidenco trenutnega stanja varovalne opreme po plezališčih in izdelali enoten letni načrt opremljanja. Ta bo izboljšal stanje s centralnim nadzorom in ustreznim plačilom odgovornega in zahtevnega dela opremljevalcev.
Po koncu leta bo Sklad izdelal letno poročilo o opravljenem delu in porabi sredstev.
Le transparentno delovanje bo zagotovilo stopnjo zaupanja, ki je potrebna za donacije.
Projekt OSP bo preko spletne strani, socialnih omrežij, promocijskih dogodkov in akcij nagovarjal plezalce k donacijam in odgovornemu ravnanju v naših plezališčih. Poleg tega bo služil kot mesto za zbiranje prijav o težavah v plezališčih.

Prosimo vas, da klubi pomagate širiti to sporočilo in svoje člane nagovarjate k sodelovanju. Temu služi tudi Zaveza za plezališča, ki se ji lahko plezalci pridružijo na naši spletni strani in je namenjena vzpostavljanju etike in odgovornega odnosa do plezanja in plezališč. Prosimo vas, da Sklad in Projekt OSP podprete in konstruktivno pristopite k debati o urejanju plezališč.
Verjamemo, da bo nova ureditev prinesla bolj organizirano urejanje plezališč in boljši nadzor nad porabo sredstev. Predvsem pa upamo, da bomo tako pridobili stalen in neodvisen vir financiranja obnove in tako poskrbeli za razvoj plezanja tudi v prihodnosti.

Štefan Wraber Bojan Rotovnik
Koordinator Sklada slovenskih plezališč Predsednik Planinske zveze Slovenije

Prikaži več novic

 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o