Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2022
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2021/2022 smo vpisali 368 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2022 smo vpisali 84 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2022 smo vpisali 2 planinskih tur ...

Vse ture

VREME
ao@pdgrmada.org
Domov > Odprave  
Ogledov: 2967  

Odprava: Cordillera Blanca-Peru 2012

Trajanje: 25.06.2012 - 17.07.2012
Država:  Peru, Južna Amerika
Člani:
Tomo Videnšek, vodja odprave
Brane Škornik
Roman Toplak
Rado Pilih
Jože Cajzek
V mesecu juliju 2012 je bila izvedena alpinistična odprava AO Grmada Celje v Perujske Ande.

Peru, država v južni Ameriki, ki leži malo pod ekvatorjem, ob pacifiški obali se poleg bogate inkovske kulture ponaša tudi z mogočnimi gorami,ki so bile seveda naš glavni cilj.

Cordillera Blanca, je gorska veriga, ki leži na severu Peruja. Skupaj s Cordillero Negro sestavlja območje Callejon de Huaylas. Pokrajina z dolinami, rekami, jezeri, nad katerimi se dvigujejo beli vrhovi Andov. Praktično celo območje kordiljere je pod zaščito nacionalnega parka Huascaran, ki mu pravijo tudi »raj belih vrhov«.

Park zajema 16 šest-tisočakov, 17 vrhov višjih od 5.500 m, 663 ledenikov, 269 jezer, 42 rek, ...Prebivalci so večinoma indijanci, ki skupaj z naravo sestavljajo celostno podobo območja. Kordiljera Blanca- bela veriga velja za eno najlepših in najatraktivnejših gorstev na svetu. Zaradi tega je tudi območje precej obiskano. Tu lahko srečaš alpiniste in pohodnike praktično s celega sveta.

Cilji naše odprave so bili najprej opraviti aklimatizacijo z lažjimi vzponi na nekaj pet tisočakov, nato pa se povzpeti na vrhova Toclaraju 6.034 m in Artesonraju 6.025 m (slednji je poznan po ikoni filmske družbe Paramount). Oba omenjena vrhova že zaradi svoje oblike zahtevata plezalni pristop. Smeri pristopa pa so ocenjene z oceno D+ (difficult+).

POTEK ODPRAVE


Po prihodu v mesto Huaraz pod Andi, na višini 3.100 m, smo takoj pričeli z aktivnostmi aklimatizacije. Vrhovi pa so si sledili takole:

Nevado Urus, 5.420 m

Ishinca, 5.530 m, po smeri Ruta direct AD

Toclaraju, 6.034 m, po smeri West face direct D+

Artesonraju, 6.025 m, SE Face D

Vremenske razmere so bile cel čas odprave dobre, saj smo za izvedbo odprave izbrali obdobje, ki velja v Kordiljeri Blanci za najbolj stabilnega - zimska suha doba. Poleg aktivnosti, povezanih z gorami, smo našli tudi nekaj časa za oglede naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih v Peruju ne manjka.

Odprava je v celoti zelo dobro uspela, saj smo vse zastavljene cilje tudi dosegli. Temu je botrovala dobra organizacija odprave, kot tudi dobra psihofizična pripravljenost članov.

Tomo Videnšek

1007a.JPG

 

1011a.JPG

1012a.JPG

1013a.JPG

1100__164_a.JPGZadnja novica:
Kronološki pregled odprave
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o