Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2020
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2019/2020 smo vpisali 425 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2020 smo vpisali 36 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2020 smo vpisali 3 planinskih tur ...

Vse ture

VREME
ao@pdgrmada.org
Domov > Vzponi > Gašper Kresnik  
Ogledov: 133  

Smer: Preša

PlezalGašper Kresnik
Datum11.07.2020
Gora, gorstvoKlemenča peč, KSA
Država Slovenija
OcenaVI/V
Plezal(a) kotprvi
Višina240 m
Čas00:06:00 (dd:uu:mm)
Soplezalci Teja Dobrina
Katja Jezernik
RazmereLetni vzpon (LV)
PrvenstvenaDA 
KomentarPlan je bil zlesti nekaj enostavnega in kratkega, saj popoldanska vremenska napoved ni bila naklonjena plezanju. Nihče izmed nas še ni plezal v tem delu Klemenče peči, ki je točno nad parkirnim prostorom, zato nekako pade odločitev, da poskusimo eno smer v tem delu.
Pristopimo po stopnicah in nadaljujemo mimo zmaja levo po grapi. Grapa nas pripelje do ne najbolj ugodne rampe kjer se usmerimo proti desni in iščemo vstop v eno izmed smeri. Kjer prehod proti desni na rampi postane posebej zoperen, se pri drevesu odločimo vstopiti v steno.
Smer se začne s počjo nad drevesom, ki se kasneje odpre v zaraščeno zajedo, le tej slediš proti levi 30 metrov, kjer si urediš varovališče na drevesu.
Od tod se najprej usmeriš proti levi, v lepe plošče, ter jim slediš cel raztežaj proti desni proti zaraščenem svetu nad tabo. Ko prideš na nekakšno rampo in se svet odpre, si zopet urediš varovališče na enem izmed dreves.
Od tukaj iščeš nad sabo prehod usmerjen malo proti levi, dokler ne prideš do zajede. Le tej, med malenkost nadležnim rastjem slediš, dokler ne stojiš na grmu, nad katerim si urediš varovališče v poči z dvema velikima frendoma.
Nad tabo je sprva ena zajeda, ko jo splezaš (15m) se razcepi na dva dela. Slediš levemu kraku do konca, ko pa se konča je pred tabo edini klin, ki smo ga pustili v smeri. Splezaš nad klin, do konca razčlemb, ter se usmeriš v desno, kjer te prečka pripelje do stojišča, ki si ga urediš s klini.
Nad tabo je razmajan kamen, umakneš se mu levo za rob, kjer si zopet v zajedi. Celoten raztežaj splezaš usmerjen rahlo levo, iz zajede v zajedo, med njimi pa te zmotijo, a ob enem nudijo dobro varovanje, veje grmovja. Tik pod vrhom te pričaka še zadnji skok preko plošč, nad katerimi je majhno debelejše drevo. Ko splezaš na njega, imaš ravno dovolj vrvi, da urediš zadnje varovališče na vejah nad tabo.
V smeri nismo našli nobenih sledi predhodnikov. Skala v njej si zasluži oceno 4, samo smer pa kazi le (pre)velika zaraščenost z grmovjem. Smer je zelo priporočljiva, potrebno pa je vzeti v zakup to, da ni opremljena in se kljub temu, da na prvi pogled ne zgleda tako, v njej dobro naplezaš.
Po pregledu vodnička sem vrisal kako bi naj potekala smer Ognjenega bivola, smer Lutka, ki bi naj bila še bolj levo pa ni vrisana v sliko. Lahko da se smer, ki smo jo splezali prepleta s katero izmed teh dveh, sem pa sedaj navedel natančnejši opis, ki upam da vlije pogum za ponavljalce.
Za napad potrebujete set metuljev, komplet klinov, jebice, ter trsne škarje za lažje napredovanje ;-)

Potek smeri in težavnosti po raztežajih

Vsi znaki da bo dež....

...... Sem reku da bo dež ????

 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o