Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2024
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2023/2024 smo vpisali 322 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2024 smo vpisali 69 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2024 smo vpisali 1 planinskih tur ...

Vse ture

VREME
ao@pdgrmada.org
Domov > Vzponi > Nejc Kejžar  
Ogledov: 109  

Smer: Schlangengrube

PlezalNejc Kejžar
Datum25.05.2024
Gora, gorstvoRöthelstein, Grazer Bergland
Država Avstrija
Ocena5
Plezal(a) kotprvi
Višina350 m
Čas00:03:00 (dd:uu:mm)
Soplezalci Vladi Drakšič
David Novak
RazmereLetni vzpon (LV)
SvedrovciDA 
Komentar"Stran pa ne bomo metal!" in smo jo ucvrli ponovno v Rote Wand. Ne zaradi lepe plezarije, da se razume. Kot pravi stari slovenski pregovor: "Če kupiš smučarsko karto, ima da smučaš od osmih do štirih!" in ni vrag, da isto ne velja za 10-dnevno avstrijsko vinjeto.

Po dveh obiskih mi je postalo jasno, da Graško pogorje vedno servira popestritev, zatorej sem že od samega štarta bil na preži za naslednjo cako. Tokrat se je pojavila še preden sem se lahko zavaroval v štant, ko na parkirišču do mene pristopita Vladi in Dejzo: "DANS BOš PA TI NAJU PELO!". V trenutku je moje čelo posnemalo mrzlo piksno pira na vroč dan, medtem pa sta veterana z lahkoto (in zvrhano mero veselja) prevzela vlogi izgubljenih tečajnikov. Seveda je bilo vsem opazovalcem ta dan očitno, kdo glumi, ko sem kot srna v soju žarometov poskušal najti vstop v smer. "Nič ne de," sem si dejal, si navesil VSO opremo (če bi vrv to dovoljevala, bi lahko vse cuge potegnil naenkrat) in pogumno vstopil v smer. Po štirih raztežajih ogrevanja je nastopil kratek balvanski problem, ki je mašino spravil na delovno temperaturo, sledil pa je detajl v naslednjem cugu - cca. 60-stopinjska polička, neprimerna za dvo- (ali štiri-) nožno anatomijo. Vešč spopadanja s špiljami iz preteklega vikenda sem se z nahrbtnikom vred zapodil v špranjo in se, ob nemali količini krohotanja, kot "Schlange" splazil skozi "Grube". Ob tem sem očitno moral prispevati k geološki eroziji smeri, saj se je v moji magnezij-vrečki misteriozno pojavil zajeten kamen. Slednjega zdaj hranim kot spomin na prvo smer, ki sem jo v celoti preplezal kot vodilni.

Vsa zahvala za to odlično izkušnjo gre Vladiju in Dejzotu - dvojni set "sokolovih ok" in kup nasvetov v sproščenem in humornem vzdušju so služili kot najboljša lekcija alpinistične šole do zdaj.

Balvanski problem.

Tečajnik zakajlan v kačji jami.

En tečajnik, pa dva tečajnika.

 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o