Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2024
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2023/2024 smo vpisali 322 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2024 smo vpisali 69 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2024 smo vpisali 1 planinskih tur ...

Vse ture

VREME
ao@pdgrmada.org
Domov > fotogalerije OSTALE FOTOGALERIJE
Ogledov: 993  

Ledeniški tečaj Monte Rosa Group (17. - 19.6.2022)

24.06.2022
15 članov AO Grmada se nas je v četrtek, 16. 6., v poznih večernih urah zbralo v Stafalu pod smučiščem Monterosa, kjer smo na skoraj 2000 metrih nadmorske višine imeli prvo aklimatizacijo - spanje v osrčju parkirišča. 
Naslednje jutro smo se z gondolo povzpeli do vrha smučišča (3275 m) in pot nadaljevali do koče Gnifetti (3647 m), ki je bila naslednje tri dni naš brlog. Po hitrem okrepčilu smo se vse naveze odločile nadaljevati pot. Najzagrizenejši so se sprva odpravili na bivak Felice Giordano (4167 m), vsi skupaj pa smo se na petkovo popoldne zbrali na vrhu Piramide Vincent (4215 m) in si čestitali za usvojeni štiritisočak. Toplo sonce, ki nas je spremljalo vse tri dni, je v času sestopa zmehčalo sneg in nekateri so se do vratu spoznali z razpokami, reševalnih manevrov pa nam ob tem k sreči ni bilo treba uporabiti. Po uspešni vrnitvi v kočo smo se ob slastni večerji seveda odločili, da naslednje jutro budilke zazvonijo še preden začivkajo planinske kavke. 
V soboto je ena naveza usvojila vrh Zumstein (4563 m) in nato še vrh Regina Margherita (4554 m); dve navezi sta se odpravili kar direktno do Margherite, najvišje ležeče gorske koče (in stavbe nasploh) v Evropi; ena naveza pa se je po žlebu spustila do izhodišča in zgrizla do vrha Giordani (4046 m). Popoldan smo si ob pivu, čaju in pršutu pripovedovali o posebnostih vzponov, si kazali slike razgledov in drug drugega prepričevali, da "to pa res moraš it" in da "sigurno bo šlo še to". Bili smo dovolj vztrajni ter naslednji dan zamenjali ture. Ena naveza se je v nedeljo po čudoviti ledeniški pokrajini odpravila do Margherite, dve pa na strm Punta Giordani. Na naših poteh so se nam pogledi ustavljali na Lyskamm, Punta Dofour (Dofourspitze) in oddaljeni Matterhorn. Le ti bodo ostali za kdaj drugič. 
Po uspešnem ledeniškem tečaju so se tečajniki naučili, da pretežkega nahrbtnika ni fajn nosit na štiritisočake, da sta Aspirin in sončna krema zakon in da je rana ura zlata ura, če ne želiš pasti v razpoko. :) 
Nekateri so se pred vrnitvijo domov še umili v Jadranskem morju, vsi pa smo se pozno zvečer varno vrnili v Celje. :)

Ledeniškega tečaja so se udeležili: Matej Arl, Teja Dobrina, Klemen Plešec, Miha Gorjanc, Mitja Peterka, Jernej Brečko, Sašo Farič, Božo Klepej, Martina Žuželj, Monja Marinc, Aleksander Sorčan, Rok Vrhovšek, Petra Zorko, Žiga Sever, Matevž Šega in Nina Kozamernik

 
 
 
 
 
 
 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o