Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2024
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2023/2024 smo vpisali 287 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2024 smo vpisali 64 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2024 smo vpisali 1 planinskih tur ...

Vse ture

VREME

Višina snežne odeje

Plazovi

ao@pdgrmada.org
Domov > fotogalerije OSTALE FOTOGALERIJE
Ogledov: 662  

Turni tabor Grossarltal - smučarski užitki z zgodbami

21.03.2023
Smučarski užitki z zgodbami
Cilj letošnjega turnega tabora je bila idilična gorska dolina Grossarltal v osrčju visokih Tur. 7 Grmadnikov in pridruženi član – markacist Jure se nas je namenilo odkrivat smučarske cilje, ki jih tu nikakor ne manjka. Pričakovanja so bila velika, dejanske razmere ne ravno obetavne, a končni izkupiček odličen.
Filzmooshorndl (2.189 m) - Loosbuhel
Prva tura je bila namenjena predvsem spoznavanju razmer, ki so bile zaradi nekoliko slabše zime in napovedanih visokih temperatur nepredvidljive. Kljub temu smo že kmalu po samem štartu vedeli, da bo zgolj vzpon na Loosbühel premalo za tako lep sončen dan ter ekstra motivirano ekipco, zato smo opravili lepo krožno turo: parkirišče–Filzmoosalm–Filzmooshörndl–spust nazaj na planino in prečenje na Loosbühel ter spust mimo koče na Loosbühelalm. Koča je bila na naše veliko veselje odprta in sledilo je zasluženo pivo na sončni terasi. 
Keeskogel (2.884 m)
Za sobotno turo je Matej izbral Keeskogel – klasiko turnega smučanja v Grossarltalu – kar je posledica njegove dolžine s skoraj 2000 m vzpona in fantastičnimi strmimi »flankami« v zgornjem delu. Kljub pomanjkanju snega na samem izhodišču so nas malce višje ponovno pričakale dobre razmere. S sedla, kjer smo pustili smučarsko opremo, smo se povzpeli še na sam vrh, ki velja za enega od najbolj razglednih v Visokih Turah, nato pa se prepustili čistemu užitku pršiča v zgornjem delu spusta.
Kreuzeck (2.204 m)
Cilj zadnjega dne je bil najbolj znan vrh doline – Kreuzkogel, ki je prav tako očaral z razgledi na panoramo Visokih Tur. Smuka na prostranih pobočjih odlična, zadnji travnik nad parkiriščem planine Halmoosalm pa bombastičen. 
Turna smuka v neskončni belini, občutek popolne svobode ter vsakodnevna doza smeha in dobre volje so bili zagotovljeni. Tabor smo tako nadvse uspešno zaključili in zagotovo se v to dolino še kdaj vrnemo.
Hvala Matej Arl za odlično izpeljan tabor v GrossArl-talu. 
Uživali smo: Katja, Teja, Nataša, Janja, Jagr, Mitja, Jure.

 
 
 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o