Naš alpinistični odsek
Dejavnosti AO
Alpinistični vzponi
Zgodovina AO
PROGRAM DELA ZA LETO 2024
Poročilo o opravljeni aktivnosti
Pravilnik alpinističnega odseka
ALPINISTIČNA ŠOLA
novice fotogalerija odprave forum povezave vzponi
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me
Pozabljeno geslo
ZADNJI OPRAVLJENI VZPONI
V sezoni 2023/2024 smo vpisali 347 vzponov ...

Vsi vzponi

ZADNJE ŠPORTNE SMERI
V letu 2024 smo vpisali 119 športnih smeri ...

Vsi vzponi  

ZADNJE PLANINSKE TURE
V letu 2024 smo vpisali 14 planinskih tur ...

Vse ture

VREME
ao@pdgrmada.org
Domov > fotogalerije OSTALE FOTOGALERIJE
Ogledov: 68  

Ledeniški tečaj (7.6. - 9.6. 2024)

10.06.2024
Zgornja Pasterca, pogorje Grossglockner, Avstrija

Pa je končno le prišla - težko pričakovana nagrada za najbolj zagrižene tečajnike, ki so z lastnim znojem, solzami in znanjem 6000 vozlov prebrodili alpinistično šolo. Pustolovščina v pravo Visokogorje (z veliko začetnico!), kjer bodo udeleženci v lovu za magično izohipso 3000 prostovoljno zaigrali višinsko ruleto (ali "Kdo bo bruhal prvi?"). Potovanje v svet samoroga, jetijev in brezbrižnih jodlarjev: ledeniški tečaj 2024.

Po koncu predavanj smo tečajniki mesec maj preživeli v nestrpnem pričakovanju. Ko je veliki poglavar dal komando, so se takoj pričele obsežne priprave, primerljive z največjimi himalajskimi ekspedicijami. Z nahrbtniki, ki so presegli industrijske specifikacije nosilnosti (k sreči v Kibubi ni bilo moč dobiti kisikovih mask) smo se v petek 7.9. po šihtu podali proti gmotam ledu Zgornje Pasterce v pogorju Grossglockner. Sluteč našo željo po tretjem agregatnem stanju vode nam je sam Bog gmote ledu poslal nasproti, saj nas je že pri Trojanah dobila toča. K sreči je škoda bila zgolj zvočna in tako smo v poznih večernih urah prispeli v bivak salonskih alpinistov oz. garažno hišo Kaiser-Franz-Josefs-Höhe na 2369m nadmorske višine. Hiter obrok in v spalno vrečo, nekateri v avtomobilih, #jačiodavtov pa na tleh.

Naslednje jutro je pihalna godba AO GROMada nastavila budnico ob 4 in ko je že kazalo, da bo pohod do naše destinacije - koče Oberwalderhütte na 2973m - sprehod po planinski avtocesti, nam je pot zaprla plazovina. Brž se nanjo zavihti Tomo, si jo podredi s snežno sabjo in že so po vrvni ograji kapljali tečajniki. Ker smo s tem manevrom (in tečajniškim mencanjem) zamudili vlak, jo je šef do koče udaril kar po diretissimi, kar nam je pot popestrilo še z malo mešanega plezanja. Hitra kavica in kot bi mignil (hec, tečajniki so spet mencali) smo v najbližji razpoki preklinjali težo svojih sotrpinov. Navkljub temu smo s popolnim znanjem in neomajno izvedbo manevrov (hec, glej zgoraj) prehiteli vreme in predmetni pouk zaključili tik preden je dih-jemajočo gorsko kuliso zastrla gosta megla. Ampak komu mar razgled, važen je nov višinski PB na Stravi! Zatorej smo jo odpeketali še do najbližjega, neznanega vrha, kjer so pametne ure, barometri in vsa ostala geodetska oprema s ponosom zacingljale "3000m" (a o samorogu in jetijih ne duha, ne sluha). Neverjetno dogodivščino smo zaključili z "domačim fujtrom, da se reče", turnirjem Črnega Petra (skupni zmagovalec izgubljen v zgodovinske anale) in Tomotovim kitarskim koncertom.

Vsi tečajniki bi se iskreno radi zahvalili Tomotu, Vladiju in Dejzotu za odlično organizacijo, zanesljivo vodstvo, neizčrpno potrpežljivost, neprecenljive izkušnje in vsesplošno vrhunsko družbo.

 
 
 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o